Ontvang nu tot €100,- korting op een Insta360 Go3                   Tot € 600,- Cashback op Sony lenzen & camera's!

Inloggen
Winkelmandje

Advies over systeemcamera's

Geplaatst op 27-11-2022 door Michel


CompactcameraWat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera die de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera combineert met de compacte vormgeving van een compactcamera. Een van de grote voordelen van een systeemcamera is dat anders dan bij een spiegelreflexcamera, de systeemcamera geen spiegel in de body heeft. Door de afwezigheid van de spiegel kan deze dus ook geen trillingen geven. Als een spiegel in een spiegelreflexcamera neerklapt kan deze trilling tot 25% aan scherpte verlies geven. Door het ontbreken van de spiegel heeft de systeemcamera ook geen optische zoeker. Als er wel een zoeker aanwezig is, wordt deze elektronisch aangestuurd (een electronic viewfinder).

Een ander belangrijk kenmerk van een systeemcamera zijn de uitgebreide instellingsmogelijkheden en de mogelijk om zelf lenzen te verwisselen. Door de uitgebreide opties en de mogelijkheid om lenzen te verwisselen wordt de systeemcamera tegenwoordig vaak in het assortiment van de professionele fotograaf opgenomen, dit ter vervanging van de traditionele point-and-shoot camera’s. Met name door de grotere ingebouwde sensor schiet de systeemcamera betere kwaliteit foto’s dan een compactcamera.

Bekijk alle systeemcamera's

Waarom een systeemcamera? Spiegelreflexcamera of een systeemcamera Waar moet ik op letten bij het kopen?

Waarom kiezen voor een systeemcamera?

Een keuze maken voor een nieuwe camera is vaak erg lastig. Met name de veelvoud aan verschillende opties en het uitgebreide assortiment aan keuzemogelijkheden maken de zoektocht ingewikkeld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de talloze uitbreidingsmogelijkheden met de verschillende beschikbare objectieven (lenzen) en accessoires. Om te helpen bij de zoektocht hebben we een aantal redenen opgesteld waarom een systeemcamera de beste keuze zou kunnen zijn:

1. Klein, compact en lichtgewicht

Doordat de systeemcamera’s geen opklappende spiegel hebben, zijn ze een stuk kleiner dan de standaard spiegelreflexcamera’s. Daardoor is de systeemcamera over het algemeen ook een stuk lichter. Dit is over het algemeen een groot voordeel. Dit is met name handig op dagtripjes en vakanties, nu hoeft men geen uitgebreide cameratas mee te nemen. Toch geven verschillende fotografen aan dat een spiegelreflexcamera veel beter in hand ligt. Door het extra gewicht ontstaat er ook meer stabiliteit en dit resulteert in stabielere beelden. Het is goed om daarmee rekening te houden bij de aankoop van objectieven. Beeldstabilisatie bij een systeemcamera is daarom wel bijna een must.    

2. Wisselen van objectieven

De meest gehoorde reden om de keuze te laten vallen op een systeemcamera is de mogelijkheid om op zo’n lichtgewicht camera de objectieven te kunnen wisselen. Hierdoor zit men dus niet meer vast aan de kenmerken van de meegeleverde camera (zoals zoombereik), maar kan men zelf bepalen waar een bepaald objectief aan moet voldoen. Voor verschillende foto situaties kan men eenvoudig het objectief verwisselen om tot het beste resultaat te komen. Let er overigens wel even op dat de verschillende fabrikanten vaak een eigen systeem hebben ontwikkeld om de lenzen te monteren op de body. Dat betekent in de regel dat er geen objectieven kunnen worden gebruikt van een andere fabrikant. Uiteraard zijn daar voor de grotere merken ook weer lensadapters voor te verkrijgen. In de begintijd van de systeemcamera’s was er nog maar weinig keuze in objectieven. Dit werd als een groot nadeel gezien. Inmiddels is er voor iedere camera voldoende keuze aan objectieven. Middels eerder genoemde lensadapters, kan tegenwoordig dus ook gebruik worden gemaakt van objectieven van andere fabrikanten.

3. Instelmogelijkheden

Net zoals bij de spiegelreflexcamera heeft de systeemcamera ook de mogelijkheid om specifieke fotografie instellingen aan te passen. Via het geïntegreerde instellingsmenu of via de fysieke instellingsknop (PASM / P Av Tv M-knop) kan eenvoudig het diafragma, de ISO-waarde en de sluitertijd worden aangepast. Naast de uitgebreide handmatige instellingsmogelijkheden, kan natuurlijk ook in een vooraf ingesteld programma worden gefotografeerd. Afhankelijk van het gekozen programma (sport, macro, nacht etc.) zal de camera in deze modus zelf de optimale instellingen hanteren. Erg handig voor de nog niet getrainde fotograaf die toch het meest optimale resultaat uit zijn foto’s wilt halen.

4. Accessoires

Naast de uitgebreide instellingsmogelijkheden en de mogelijkheid om objectieven te verwisselen, heeft de systeemcamera ook nog de mogelijkheid om verschillende accessoires toe te voegen. Denk hierbij aan een externe flitser of een elektronische viewfinder. Deze kunnen middels de accessoireschoen eenvoudig worden gemonteerd op de lichtgewicht camera.

5. De prijs van de systeemcamera

Prijs is natuurlijk een grote factor in de beslissing welke nieuwe camera men gaat aanschaffen. In elke prijsklasse en afhankelijk van de wensen en eisen zijn er vergelijkbare camera`s te vinden. De prijzen van een systeemcamera variëren tussen de €400 voor een instapmodel tot €5300 voor het duurste model.


Een keuze maken tussen spiegelreflexcamera en een systeemcamera.

Uiteraard is de keuze tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera sterk afhankelijk van de wensen van de fotograaf. Net als binnen het spiegelreflex-segment is er bij de systeemcamera’s ook een uitgebreid assortiment aan body’s. Bedenk daarom goed waarvoor de camera gebruikt gaat worden. Naast de wensen is het niveau van de fotograaf ook een belangrijke factor. Het zou zonde zijn als men ieder jaar een nieuwe body zou moeten aanschaffen om de vorderingen als fotograaf bij te benen.

Bekijk alle spiegelreflexcamera's

Bekijk alle systeemcamera's


Waar moet men op letten bij de koop van een systeemcamera?

1. Megapixels

Megapixels zijn vaak het eerste waar consumenten naar kijken en waar fabrikanten trots mee adverteren. Maar meer megapixel betekent niet automatisch een betere beeldkwaliteit. Het aantal megapixel is vooral van belang bij het scherp afdrukken van de foto. Om een idee te geven: er zijn ongeveer 8 megapixels nodig om een foto scherp af te drukken op A3 formaat.

2. Formaat van de sensor

De sensor is bij iedere digitale camera het fundament van de camera. De sensor bepaalt in essentie de kwaliteit van je foto’s. Hier geldt in principe de stelregel: hoe groter de sensor, hoe beter de foto. Let daarom bij de specificatie op de grootte van sensor en vergelijk deze met de sensoren van andere camera’s.

3. Kit-lens

Net als bij de spiegelreflexcamera’s bestaat er bij de systeemcamera de mogelijkheid om alleen een body aan te kopen of een body plus kitlens. Indien de kitlens voldoet aan de wensen en de fotograaf in eerste instantie niet te veel opties qua zoom en groothoek wenst, dan is de standaard kitlens voor de alledaagse fotografie momenten een prima keuze. Wil men direct gebruik maken van meer uitgebreide mogelijkheden, dan zal het aanschaffen van een objectief met een groter bereik een betere keuze zijn.

4. Objectieven mogelijkheden

Zoals eerder aangegeven is er tegenwoordig bij systeemcamera’s een uitgebreid assortiment aan objectieven te verkrijgen. Let er bij de aankoop van de camera dan ook op welke uitbreidingsopties er zijn en welke opzetstukken beschikbaar zijn om andere merken objectieven te kunnen gebruiken. Let daarbij dus expliciet op het eventuele verlies van elektronisch hulpmiddelen.

5. Beeldstabilisatie

Aangezien de camera een stuk lichter zal zijn dan een gemiddelde spiegelreflexcamera, zal de camera ook minder stevig in de hand liggen. Met name bij wat hogere sluitertijden zal dit eventueel gaan zorgen voor wazige foto’s. De verschillende fabrikanten gebruiken elk verschillende technieken om beeldstabilisatie optimaal te laten verlopen. Termen die men vooral tegen gaat komen zijn: optische stabilisatie (stabilisatie middels gyroscopen in de body of lens) , sensor stabilisatie (gyroscopen in de body die de sensor verplaatsen om beweging te corrigeren) en digitale stabilisatie (optimalisatie van de afbeelding door de foto instellingen bij te stellen).  De belangrijkste stabilisatie is tegenwoordig de 5-assige stabilisatie. Ook bij slechte lichtsituaties kan hierbij uit de hand worden gefotografeerd en zal een statief bijna niet meer nodig zijn.

6. Zoeker of beeldscherm met live-view

Bij een systeemcamera is geen (optische, OVF) zoeker aanwezig door het ontbreken van de spiegel in de body, dit in tegenstelling tot een spiegelreflexcamera. Bij een systeemcamera is de zoeker daarom vervangen door een beeldscherm met live-view. Belangrijk hierbij is om op te letten in hoeverre het beeldscherm kan kantelen. Helaas kunnen deze beeldschermen namelijk erg veel last krijgen van schittering en irritante reflecties, waardoor het erg lastig wordt om goed te fotograferen in scherp licht. Het is daarom ontzettend handig als het beeldscherm kan kantelen om dit tegen te gaan. Het is ook mogelijk om een zogenoemde screen shade voor het scherm aan te schaffen. Deze beschermt het scherm tegen krassen en stoten en tegelijkertijd zorgt deze ervoor dat men het scherm perfect kan zien, in alle lichtomstandigheden. In meeste gevallen is het daarnaast mogelijk om via de accessoire schoen een elektronische zoeker te plaatsen. Bij de €700+ model wordt deze er meestal al standaard bijgeleverd waarbij er direct de mogelijkheid is om foto`s terug te kijken, ook in fel zonlicht. De elektronische zoeker is in veel gevallen zelfs beter dan bij de beste spiegelreflexcamera omdat er daar wel een zogenoemde black-out (even geen beeld in de zoeker) optreedt en dat bij de elektronische zoeker niet of nauwelijks gebeurt.  

7. Autofocus

Bij de autofocus is met name de snelheid van belang. Natuurlijk zijn ook de hoeveelheid autofocuspunten belangrijk echter heeft dit weinig nut als de snelheid niet goed genoeg is. Door de ontspanknop half in te drukken kan men de autofocus testen en zien wat de snelheid is. Is men eenmaal aan het fotografen dan is het maar wat irritant als het scherpstellen te lang duurt en men daardoor wellicht het perfecte moment mist. Bij de meeste systeemcamera is de autofocus zelfs sneller dan bij een spiegelreflexcamera, maar dat verschil is bij de wat duurdere modellen verwaarloosbaar.

8. Video

Naast foto’s kan men de systeemcamera ook gebruiken om video’s te schieten, let dan op de videokwaliteit die de camera biedt. De meeste systeemcamera’s kunnen tegenwoordig in Full-HD of zelf 4K kwaliteit video’s opnemen en met de verscheidenheid aan objectieven kan men daarbij verschillende video effecten toepassen. Houd er rekening mee dat video flink wat opslagcapaciteit vergt.

Zoals al eerder aangegeven is het een flinke zoektocht naar welke camera het beste past. Een en ander is sterk afhankelijk van de eisen, wensen en het fotografie niveau. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de verschillende soorten situaties waarin de camera zal worden gebruiken. Nog steeds vragen? Geen probleem, kom dan even langs in een van onze winkels. 


Heeft u nog vragen?

Zoals al eerder aangegeven is het een flinke zoektocht naar welke camera het beste bij u past. Een en ander is sterk afhankelijk van uw eisen, wensen en fotografie niveau. Daarnaast moet u rekening houden met de verschillende soorten situaties waarbij de camera wilt gaan gebruiken. Ziet u nog steeds door alle bomen het bos niet? Geen probleem, kom dan even langs in een van onze winkels en onze experts zullen u helpen bij het maken van een goede keuze!

Meer advies over camera's

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en ontwikkelingen rondom Foto de Vakman? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in je mailbox!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen