Inloggen
Winkelmandje

Food fotografie zelf toepassen?

Geplaatst op 24-11-2022 door Michel

Food fotografie wordt steeds meer gedaan en het is ook heel leuk om te doen. Het maken van een mooie foto van een gerecht is echter zo makkelijk nog niet en wij geven u graag een aantal tips om te starten met "voedsel" fotografie zodat uw gerechten er op de foto net zo lekker uitzien als ze smaken.

Voedselfotografie begint bij licht

Wanneer u een foto maakt van uw gerecht is de hoeveelheid licht een belangrijke factor. Wanneer het mogelijk is wordt geadviseerd de foto te maken bij daglicht. Nog specifieker adviseren wij gebruik te maken van zacht licht, wat betekent dat het vermijden van direct zonlicht de beste resultaten geeft. Het creëren van zacht licht lukt door middel van een diffuser of bijvoorbeeld een licht doorlatend wit gordijn. Zonlicht zorgt voor schaduw en dit ziet er op foto’s van eten niet mooi uit. Wilt u foto’s maken in een studio, gebruik dan geen direct flitslicht. Wanneer u ruim de tijd heeft voor het maken van een foto, kunt u tevens gebruik maken van een statief. Het statief zorgt ervoor dat de ISO-waarde niet te hoog aangepast hoeft te worden. Wanneer de foto iets overbelicht is, ziet het eten er vaak lekkerder uit. Het is dus belangrijk om niet van de automatische functie van uw camera uit te gaan. Overbelichting is mooi, maar wel op de onbelangrijk onderwerpen binnen de foto. Het is natuurlijk belangrijk dat het gerecht mooi zichtbaar blijft.

De kleurtemperatuur bij culinaire fotografie

Wanneer gekeken wordt naar de keuze voor witbalans in een Food foto, wordt vaak gekozen voor een iets warmere tint. Het is belangrijk om rekening te houden met een constante witbalans wanneer een serie foto’s voor dezelfde eindgebruiker gemaakt worden, denk hierbij aan bijvoorbeeld foto’s voor een menukaart. Deze resultaten kunnen het beste bereikt worden door foto’s te maken in het bestandstype RAW en door gebruik te maken van een grijskaart. De grijskaart dient bij het eten geplaatst te worden zodat de bepaling van de kleurtemperatuur achteraf beter gedaan kan worden. De grijskaart is een echte aanrader bij het fotograferen met natuurlijk licht.

De hoek waaruit de foto genomen wordt

De hoek van de foto is erg afhankelijk van het doel van de foto. Een veel gebruikte hoek waaronder Food foto’s gemaakt worden is 45 graden. Deze hoek zorgt ervoor dat bij een hamburger bijvoorbeeld alle lagen goed zichtbaar zijn. De 45 graden hoek is ongeveer vergelijkbaar met de hoek waarin een persoon die aan tafel zit naar het bord kijkt. Wanneer u een heel ander effect wil creëren kan dit natuurlijk ook. Wilt u de hoogte van uw gerecht benadrukken, denk er dan eens over na om het gerecht vanuit een laag standpunt te fotograferen. Bij het fotograferen vanuit een laag punt is het belangrijk goed op te letten welke onderwerpen zich op de achtergrond van de foto bevinden.

Kies de juiste achtergrond

Zoals eerder uitgelegd is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan de achtergrond. Afhankelijk van de hoek waaruit gefotografeerd wordt dient de achtergrond aangepast te worden. Bij een Flat-Lay foto (een foto van bovenaf gemaakt) dient rekening gehouden te worden met het voorwerp waarop de borden staan. Denk ook aan schone glazen en schone servetten. Het ziet er vaak leuk uit om ingrediënten naast de borden te leggen ter decoratie. Speel met de mogelijkheden en creëer een totaalplaatje waarvan bij iedereen het water in de mond loopt.

Kies voor scherptediepte

Het gebruik maken van scherptediepte is voornamelijk om het onderwerp uit een foto te laten springen. Maak de achtergrond onscherp en geef het onderwerp extra aandacht. De valkuilen bij het gebruik van scherptediepte is het toepassen van een te kleine scherptediepte. In deze situatie wordt ook het belangrijke onderwerp zelf minder scherp getoond. Deze te kleine scherptediepte wordt gecreëerd om het moment dat met kleine diafragma's gefotografeerd wordt, bijvoorbeeld f/2.8 of kleiner.

De opmaak van uw bord

Het is natuurlijk ook belangrijk om het bord zo netjes mogelijk op te maken. Een bord, plankje of schaaltjes zouden gebruikt kunnen worden om het gerecht op te presenteren. Gebruik vooral veel kleuren in de gerechten om een mooi effect te creëren. Garnering is een essentiële stap binnen de Food fotografie. Een tweede tip is het aansnijden van bijvoorbeeld de taart voor de foto. Dit ziet er minder steriel en smakelijker uit voor de kijker. Wanneer het gerecht er droog uitziet op de foto kan gebruik gemaakt worden van een beetje olie of water (in de vorm van een zachte nevel). Let erop dat olie niet overmatig gebruikt wordt omdat dit er anders vet uit gaat zien.

Zet uw camera klaar

Wanneer het eten opgediend wordt is het belangrijk om de foto’s meteen te kunnen maken. Zet uw camera in de juiste modus klaar zodat u de foto’s kunt maken zonder dat de versheid van de producten verminderd wordt, denk hierbij aan slagroom die er minder lekker uit gaat zien wanneer deze geserveerd is.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en ontwikkelingen rondom Foto de Vakman? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in je mailbox!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen