We zijn alweer toe aan het laatste deel van onze Blog-Special over straatfotografie, waarin we je alles uitleggen wat je als (beginnende) straatfotograaf moet weten. We zijn in deel 1 begonnen bij het begin; je camera en als logische vervolgstap was vorige week in deel 2 te lezen waar je op moet letten als het gaat om het objectief. Vandaag geven we je in het laatste deel een aantal aanvullende straatfotografie tips, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan.
De voorbereiding
De wereld van de straatfotografie is er één vol verrassingen en spontaniteit. En dat is geweldig. Als straatfotograaf word je constant uitgedaagd. Niet alleen om nét dat ene detail, die mooie interactie of dat pure moment te zíen, maar het ook nog vast te leggen. Eigenlijk kun je dus niet altijd goed voorbereid zijn, maar er zijn wel een aantal dingen waar je van tevoren rekening mee kunt houden:
1. Zorg dat je je camera altijd bij je hebt
Wanneer je op pad gaat tijdens bijvoorbeeld een citytrip, weet je nooit wat je gaat tegenkomen. Hoe zonde is het als je hét geweldige plaatje ziet, maar je camera niet bij je hebt? Juist, hartstikke jammer.
Fotografie is grotendeels te leren door het te doen. Ook voor straatfotografie is het belangrijk dat je zoveel mogelijk oefent. Neem daarom je camera altijd met je mee
2. Denk aan de (extra) accu
Daar sta je dan: de perfecte camera, de perfecte instellingen, het perfecte beeld. Nog éven scherpstellen en…. accu leeg! Je zou niet de eerste zijn die dit overkomt, maar het is natuurlijk wel erg vervelend. Om zorgeloos te kunnen fotograferen maak je gebruik van een batterygrip, of neem je een extra accu mee.
3. Voldoende geheugen
In bovenstaande situatie zou het ook erg vervelend zijn als je geheugenkaartje precies op dat moment vol is. Wanneer je wat foto’s hebt gevonden die je wilt wissen, is jouw moment alweer voorbij. Let er dus altijd op dat er nog genoeg opslagcapaciteit beschikbaar is en dat je eventueel een extra geheugenkaartje bij je hebt.
4. Stel je camera vooraf in
Probeer je camera zoveel mogelijk van tevoren in te stellen. Natuurlijk is geen één situatie hetzelfde, maar wanneer je eenmaal bepaald hebt waar je wilt fotograferen is het handig om alvast een aantal testfoto’s te schieten om de belichting te checken. En zorg alvast voor een snelle sluitertijd, om bewegingsonscherpte te voorkomen.
Figuranten
Eén van de meest besproken aspecten bij de straatfotografie; hoe ga je om met figuranten? Dit is natuurlijk niet voor niets. Zeker in het begin is het enorm spannend om ‘zomaar’ personen te fotograferen. Je weet immers nooit hoe iemand zal reageren op jou als fotograaf. Een groot deel is ook afhankelijk van jouw eigen karakter en uitstraling. Na verloop van tijd zal je dit steeds beter aan kunnen voelen en leer je erop in te spelen. We kunnen je natuurlijk wél vast een beetje op weg helpen.
Zeker als je juist spontane en pure beelden wilt schieten, is het belangrijk dat figuranten (op het moment van het fotograferen!) niet door hebben dat ze op de gevoelige plaat wilt hebben. Wanneer mensen gaan poseren, ben je dat spontane kwijt en krijgen je foto's een andere lading (kan ook mooi zijn). Je kunt bijvoorbeeld vanaf heuphoogte fotograferen, of de zoeker van je camera nét iets langer voor je oog houden, zodat het voor voorbijgangers niet duidelijk is wanneer je precies afdrukt. Mochten je figuranten je toch door hebben, maak dan even contact. Laat ze de foto zien en geef ze bijvoorbeeld jouw visitekaartje mee, zodat ze je kunnen benaderen voor het eindresultaat.
Wat mag wel? En wat niet?
Fotograferen
Deze vraag komt regelmatig voorbij als we het hebben over straatfotografie. Wanneer je er dieper induikt, kom je erachter dat er een heleboel mag. Zo is het toegestaan om te fotograferen in alle openbare ruimten. Zeker in het begin kun je nog wel eens het gevoel hebben dat je stiekem met iets bezig bent wat eigenlijk niet mag. Zolang je op openbaar gebied bent is dat nergens voor nodig. Maar ja, wat is dan openbaar? Het gaat erom dat het een ruimte is zonder eigenaar. Dan begrijp je meteen dat het dus NIET is toegestaan om zomaar in winkels of restaurants te fotograferen. En een NS-station dan? Tja, situaties op stations zijn voer voor straatfotografen, maar het station heeft een eigenaar of beheerder. Daarom spreken we bij NS-stations van semi-openbare ruimte. Het is dus niet per definitie strafbaar, maar het kan soms zijn dat je weggestuurd wordt wanneer je aan het fotograferen bent op het station.
Styletak.com
Publiceren
Oké, fotograferen mag dus in elke openbare ruimte. Waarom hoor je dan wel eens opmerkingen over dat het niet zou mogen wat je aan het doen bent? De nuance zit hem in het publiceren van je foto. Iemand op straat fotograferen mag altijd. Er kunnen pas problemen optreden wanneer je de foto openbaar gaat maken. Het wel of niet schaden van het redelijk belang van de gefotografeerde is waar het om draait. Juridisch gezien wil dat zeggen dat iemand een goede reden moet hebben, waarom hij door jouw foto wordt geschaad. Stel dat iemand huisarts is en jij fotografeert hem terwijl hij stomdronken over straat zwalkt, dan kan zijn imago daarmee geschaad worden. Mocht er dan een zaak komen, dan kan het zijn dat de rechter hierin mee gaat en de gefotografeerde zijn gelijk haalt.
Anders wordt het, wanneer je de foto gaat verkopen voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden. Dan beschikt de gefotografeerde over zijn portretrecht. Er kan dan een vergoeding geëist worden, of de persoon in kwestie kan verbieden dat de foto geplaatst wordt.
Het allerbelangrijkste is dat je te allen tijde respectvol met de gefotografeerde om gaat. Op die manier zul je ook veel minder snel in de problemen komen!
Vivian Maier
Nog wat laatste tips
- Just do it!
Stap over die drempel, hak de knoop door, pak je camera in en ga de straat op. Oefenen en oefenen en nog eens oefenen levert uiteindelijk de mooiste resultaten op en je zult zien dat je er veel plezier aan zal beleven!
- Schiet in RAW
Omdat je tijdens het fotograferen niet altijd optimale controle over de lichtsituaties hebt, is dat handig als je dat bij het nabewerken wel hebt. Wanneer je in RAW fotografeert kun je achteraf nog heel veel aanpassen als het gaat om belichting.
- Observeer
Kijk goed om je heen en sta stil bij alles wat er te zien valt. Je zult versteld staan van hoeveel er op straat gebeurt! Probeer ook te leren framen. Bedenk composities en leer deze steeds sneller te kunnen zien.
- Kies voor zwart-wit
Je hebt nou eenmaal niet de controle over je licht en zeker wanneer je midden op de dag fotografeert, heb je harde schaduwen en veel contrast. Dit komt vaak heel mooi uit in zwart-wit! Ook heb je op straat vaak allerlei felgekleurde elementen, die erg kunnen afleiden, waardoor je foto eigenlijk veel te druk wordt. Zwart-wit geeft veel meer rust in je beelden.
Dit was alweer het laatste deel van onze Blog-Special over straatfotografie. In het eerste deel las je waar je op moet letten als het gaat om dé perfecte camera voor de straatfotografie en in deel 2 gingen we dieper in op de geschikte objectieven voor straatfotografie. Met de tips van deze week erbij heb je alvast een basis om de straat op te gaan en mooie platen te schieten!
Wij wensen je heel veel succes en natuurlijk veel plezier met het uitoefenen van deze geweldige tak van de sport!