Beeldstabilisatie is een uitkomst voor uw onscherpe foto's. Stel u voor: u heeft een mooie compositie te pakken, de sluitertijd staat goed ingesteld en het licht is perfect. Een prachtige dag en de ideale omstandigheden voor een top foto, denkt u.
Toch ziet u dat uw foto niet scherp is. Het is een ergernis die voor veel fotografen op nummer één in hun frustratie top 3 staat. Hoe kunt u dit voorkomen? Koop een camera met beeldstabilisatie. Een techniek die tegenwoordig op steeds meer camera’s beschikbaar is.
Wat is beeldstabilisatie?
Zeker bij een langere sluitertijd is de kans groot dat je beweegt, al is het maar door uw ademhaling en hartslag. De foto is vervolgens onbruikbaar en de kans is groot dat de volgende keer weer gebeurd.
Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat het beeld wordt gestabiliseerd tijdens het maken van foto’s of videobeelden. Het is zonder een statief namelijk onmogelijk om een camera helemaal stil te houden. De kleinste beweging van de camera resulteert vaak al in een onscherp beeld. Door beeldstabilisatie worden deze bewegingen gecorrigeerd. Dit levert scherpere foto’s op, waarin details optimaal te zien zijn.
Body-, sensor-, of lensstabilisatie
Canon en Nikon zijn ooit begonnen met het toepassen van beeldstabilisatie in hun lenzen. Dit was destijds goedkoper te realiseren omdat de digitale markt nog niet zo ontwikkeld was als nu het geval is. De meeste andere merken verwerken beeldstabilisatie tegenwoordig steeds vaker in de body van de camera. Deze bodystabilisatie of sensorstabilisatie wordt toegepast door bijvoorbeeld Sony en Pentax.
Optische of digitale stabilisatie
Er wordt dus onderscheid gemaakt in waar de beeldstabilisatie techniek is geplaatst. Daarnaast zijn er twee stabilisatietechnieken:
- Optische stabilisatie
Deze zit in het objectief verwerkt. Hierbij bewegen de optische delen mee met elke, minimale, beweging waardoor het beeld continu scherp wordt gehouden.
- Digitale stabilisatie
Bij digitale beeldstabilisatie detecteert een sensor wanneer het beeld beweegt om de opname vervolgens iets uit te stellen. De foto wordt dan gemaakt op een moment dat de sensoren geen beweging meer registreren. De output wordt vervolgens door interne software geoptimaliseerd.
Optische en sensorstabilisatie kunnen tegenwoordig ongeveer tot wel 7,5 stops (bij bijvoorbeeld Olympus) corrigeren. Dit resulteert vooral in situaties waar minder licht voorhanden is in scherpere foto's. Let wel; beeldstabilisatie werkt enkel en alleen vanuit de camera. Stabilisatie werkt niet bij het "bevriezen" van bewegende onderwerpen. Hiervoor moet u de sluitertijden aanpassen.
Beeldstabilisatie wordt door alle cameramerken met verschillende benamingen aangegeven. Een kwestie van marketing en onderscheiden van de concurrentie. Achter elke benaming zit eenzelfde techniek. Het aan- en uitzetten van beeldstabilisatie is mogelijk op de camera. Daar wordt vaak de bijbehorende afkorting gebruikt. De meest voorkomende afkortingen zijn:
- I.S. (Image Stabilisation, Canon)
- V.R. (Vibration Reduction, Nikon)
- V.C. (Vibration Compensation, Tamron)
Wanneer gebruikt u beeldstabilisatie?
Beeldstabilisatie kunt u in- en uitschakelen op de momenten wanneer u denkt deze functie wel of juist niet nodig te hebben. Gaat u bijvoorbeeld vanuit de hand foto’s maken, dan is het slim om beeldstabilisatie in te schakelen. Maakt u foto’s vanaf een statief, dan is beeldstabilisatie niet nodig en kunt u deze functie uitschakelen.
Voordelen van beeldstabilisatie
Het is wel duidelijk dat beeldstabilisatie erg handig is wanneer u vanuit de hand fotografeert. Toch is het goed om uw voordeel goed af te wegen. Aangezien deze feature een behoorlijk verschil kan maken in de prijs van een camera/objectief.
Het voornaamste voordeel is natuurlijk dat de scherpte van uw foto’s aanzienlijk wordt verbeterd bij het maken van foto’s uit de hand.
Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen die beeldstabilisatie met zich meebrengt:
- Langere sluitertijden
Met beeldstabilisatie is het mogelijk om met langere sluitertijden te fotograferen zonder dat uw foto onscherp wordt door eigen handtrillingen. Dit geldt vooral in situaties met weinig licht. Door een lange sluitertijd creëert u meer licht en kunt u een lagere ISO-waarde gebruiken. Minder ruis zorgt daarbij voor een betere beeldkwaliteit van uw foto.
-
Werken met een telelens
Als u werkt met een telelens, of wellicht in de toekomst wil gaan werken met een telelens, dan is beeldstabilisatie een goede uitkomst. Het objectief vergroot namelijk het zoom bereik enorm waardoor de handtrillingen ook versterkt worden. Des te sterker de vergroting, des te meer zichtbaar de handtrillingen. Door het beeld te stabiliseren wordt deze handtrilling aanzienlijk verminderd.
-
Filmen met uw camera
Maakt u ook af en toe videobeelden met uw camera? Dan is beeldstabilisatie geen overbodige luxe. Tijdens het filmen worden kleine bewegingen opgevangen en rechtgezet door de stabilisator. Een mooi vloeiend beeld zorgt voor rust wat niet afleidt bij het kijken naar de gemaakte videobeelden.
Misverstand bij beeldstabilisatie
Een misverstand over beeldstabilisatie is dat deze er ook voor zorgt dat snel bewegende beelden beter worden vastgelegd. Denk hierbij aan sportende mensen of bewegende dieren. Dit is echter niet het geval. Beeldstabilisatie compenseert enkel en alleen de minimale handtrillingen die uzelf veroorzaakt tijdens het fotograferen uit de hand.
Stops en sluitertijden
Zoals we eerder aangaven zorgt een beeldstabilisator voor het corrigeren van tot wel 7,5 stops. Een stop is een verdubbeling of een halvering van de hoeveelheid licht dat de sensor bereikt bij het maken van een foto. Wilt u een sporter of rennend dier goed vastleggen dan gebruikt u een snellere sluitertijd. Dit zorgt ervoor dat snel bewegende beelden worden ‘bevroren’. Hier helpt de beeldstabilisatie dus niet bij.
Beeldstabilisatie; een goede investering?
Een beeldstabilisator in uw lens of body kan zomaar honderden euro’s in prijs verschillen. Bij de overweging om een camera te nemen met of zonder stabilisator is het daarom goed om u in ieder geval een aantal dingen af te vragen. Wilt u bijvoorbeeld veel sportfoto’s maken of gaat u veel met een statief werken? Dan is een beeldstabilisator niet per se nodig. Gaat u foto’s maken uit de hand, fotografeert u in donkere ruimtes en/of wilt u ook regelmatig filmen met uw camera? Dan heeft de beeldstabilisatie zeker meerwaarde voor de scherpte en kwaliteit van uw foto’s.
Foto De Vakman heeft zowel een ruim aanbod camera’s met en zonder beeldstabilisatie. Twijfelt u nog over de voordelen voor u als fotograaf, kom dan eens langs in één van onze vestigingen. Onze specialisten leggen u graag alles uit over de voordelen.