
Na onze regenachtige, maar toch zomerse blog vorige week over onderwatercamera’s, gaan we het deze week toch proberen. De weersvoorspellingen worden steeds beter en het zomerzonnetje laat zich gelukkig steeds vaker zien. Heel fijn, maar tijdens het fotograferen zorgt dat zonnetje ook voor wat uitdaging. Schaduwen worden harder, de lichtere delen in de foto raken sneller overbelicht, modellen gaan wat ‘moeilijker kijken’.
Fotograferen in de zon is misschien wat lastig, maar niet onmogelijk. Wanneer je goed weet wat je doet kan het je prachtige beelden opleveren. Hoe kun je het beste fotograferen in de felle zon? Daar zijn verschillende tips & tricks voor. Vandaag lichten we een handige tool uit die je helpt, -nou ja, eigenlijk onmisbaar is-, tijdens het schieten van portretten op zonnige dagen; het reflectiescherm.
Wat is een reflectiescherm?
It’s in the name; een reflectiescherm is een reflector, waarmee je licht kunt vangen en weerkaatsen. Hiermee krijg je dus meer controle over je licht, met een reflectiescherm kun je het licht sturen. In tegenstelling tot een flitser voegt een reflectiescherm geen extra licht toe, je gebruikt deze tool om te ‘spelen’ met het bestaande licht.
Reflectieschermen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn vaak rond of ovaal van vorm en te verkrijgen in diverse afmetingen. Voor close-ups en kleinere onderwerpen neem je een kleiner scherm, wil je een groter deel uitlichten dan kies je voor een groter exemplaar. Falcon Eyes biedt reflectieschermen aan met bijgeleverde hoezen in diverse tinten, met elk hun eigen effect. Zo heb je 5 verschillende reflectieschermen in 1!
Wanneer gebruik je een reflectiescherm?
Met een reflectiescherm kun je spelen met belichting. Je kunt het licht sturen en precies een deel van de foto belichten, waardoor het model het mooist uitkomt. Op zonnige dagen kun je het reflectiescherm gebruiken om het model te belichten. Dit geeft je bijvoorbeeld meer ruimte om te gaan experimenteren met tegenlicht. Daarnaast zijn de 5 in 1 reflectieschermen ook te gebruiken als diffuser. Dit zorgt ervoor dat het licht mooier verdeeld wordt over je onderwerp en de schaduwen nét wat minder hard zijn.

Hoe gebruik je een reflectiescherm?
Opstelling
Bepaal eerst waar het zonlicht vandaan komt, zodat je de juiste opstelling kunt maken. Zet het model vervolgens op de juiste plek. Voor het meest natuurlijke effect laat je het licht van bovenaf op het model weerkaatsen. Je houdt je scherm dan dus hoog. Wil je juist graag de schaduwen onder de ogen en neus verzachten, gebruik het scherm dan vanaf een wat lagere hoek.
Tegenlicht
Om met tegenlicht te werken, zet je het model met de rug naar de zon. Het reflectiescherm gebruik je om te zorgen dat ook het gezicht mooi belicht raakt. Dit geeft een prachtig zacht en zomers effect.
Diffuser
Sommige reflectieschermen zijn ook te gebruiken als diffuser. Zonder hoes is het dan ook een wit, licht doorlatend doek. Wanneer je het zonlicht hier doorheen laat vallen, verzacht je de schaduwen en verspreid je het licht over het onderwerp.
Verschillende tinten
Bij veel reflectieschermen worden er verschillende hoezen meegeleverd. Gebruik je geen hoes, dan is het scherm wit en zorgt het voor neutraal en zacht licht. De zilveren kant weerkaatst het meeste licht en is dus te gebruiken op een plek waar wat minder (zon)licht aanwezig is en de gouden kant geeft een warme gloed af, wat ideaal werkt om het kille licht wat zachter te maken.
Assistent nodig?
Veel fotografen gebruiken een assistent om het reflectiescherm vast te houden, of ze laten het model het zelf vasthouden (dit kan natuurlijk alleen bij close-ups). Het is namelijk lastig om én te fotograferen, én zo’n scherm vast te houden. Je zou hiervoor ook eens kunnen kijken naar een reflectorhouder.

De voordelen van een reflectiescherm
- Geeft je meer controle over het licht
- Vaak ook te gebruiken als diffuser
- Gemakkelijk in te vouwen en mee te nemen
- Relatief niet duur