De Samyang 20mm F1.8 ED AS UMC is een handmatig scherp te stellen ultragroothoekobjectief voor full frame DSLR's. De ruime beeldhoek van 95 graden van dit 20mm objectief (70 graden op een APS-C camera) maakt het perfect voor het vastleggen van landschappen en interieurs. Het is ook in te zetten als lichtsterk reportageobjectief.
Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van Samyang’s uitzonderlijke optische know-how. De Samyang 20mm F1.8 heeft 13 glazen lenselementen in 12 groepen, inclusief drie extra low dispersion lenselementen (ED) en twee glazen asferische lensdelen (ASP). Deze zorgen voor een minimalisering van ongewenste lichtverstrooiing en leveren een hoge resolutie van het centrum tot in de hoeken. Dit objectief is ook voorzien van Samyang’s Ultra Multi Coating (UMC) om de lichtdoorlating te optimaliseren en het ontstaan van flare en ghosting tegen te gaan.
Het objectief heeft ook een ultra korte minimale scherpstelafstand van slechts 20cm. Bij gebruik van de volle opening f/1.8 is het daardoor mogelijk om het hoofdonderwerp geheel los te maken van de achtergrond.
Manual focus: handmatig scherpstellen
Manual Focus is een term die veel gebruikt wordt in de fotografie. Met Manual Focus (MF) wordt het handmatig scherpstellen van het onderwerp dat je wilt vastleggen bedoeld. De meeste spiegelreflex camera’s hebben een Auto Focus functie (AF), dit betekent dat indien deze is ingeschakeld de camera automatisch scherpstelt. De lenzen van Samyan kenmerken zich echter door de handmatige scherpstelling en diafragmering. Het diafragma en de focus dient handmatig in gesteld te worden. Het voordeel van geen autofocus is dat er geen enkele vertraging tussen indrukken van de ontspanknop en het maken van de foto is. Zo mis je geen een moment! Ook kun jeveel nauwkeuriger dan bij automatisch scherpstellen je scherpstelpunt bepalen. Werken met Manual Focus vereist enige oefening, maar daarnaast is het voordeel dat jij volledig zelf bepaalt op welk punt je scherpstelt.
In de volgende situaties geeft de manual focus vaak betere resultaten dan de autofocus:
Macrofotografie
Bij gebruik van autofocus heeft het objectief soms de neiging op hol te slaan, vooral wanneer je uit de hand fotografeert. Handmatig scherpstellen heeft hier de voorkeur. Een voorbeeld is een foto van een bloem, waarbij slechts de laatste 3 centimeter van de bloem scherp is en de rest van de foto ‘vaag’. Op deze manier richt je al je aandacht naar de prachtige details van de bovenkant van de bloem, waardoor zo de hele bloem naar voren komt.
Portretfotografie
Het is een ongeschreven wet dat de ogen van een portret perfect in focus moeten zijn. Handmatig scherpstellen geeft je volledige controle over het gewenste scherpstelpunt. Zeker bij grote diafragma's, waardoor zeer beperkte scherptediepte een vervaagde achtergrond creëert, is het scherpstelpunt de bepalende factor.
Nachtfotografie
In slechte lichtomstandigheden heeft een standaard autofocussysteem vaak moeite om een scherpstelpunt te detecteren. Stel dan handmatig scherp met behulp van de live view. Met de vergrotingsfactor kun je heel erg nauwkeurig scherpstellen. Biij voorkeur gebruik je voor dit soort fotografie een statief.
Door een hek of glas fotograferen
Misschien heb je wel eens door een raam of een hek gefotografeerd en wist de camera niet waarop het moest scherpstellen; een etalage of de dierentuin zijn enkele voorbeelden. Dan biedt handmatig scherpstellen de gewenste oplossing. Je houdt dan zelf de controle of je het hek op de voorgrond of het onderwerp erachter scherp wilt hebben.
Tips voor fotograferen met manual focus:
- Voor het beste resultaat is het goed om lekker te gaan oefenen. Laat de fotograaf in je los en probeer het handmatig scherpstellen vaak en in verschillende situaties uit. Zodra je in de vingers hebt hoe je handmatig moet scherpstellen, schiet geen enkel mooi fotomoment meer aan je voorbij.
- Om een goede controle te hebben over het onderwerp dat je wilt fotograferen, kun je prima gebruikmaken van de live view functie op je camera tijdens het scherpstellen. Je kunt hiermee tevens inzoomen zodat je, beter dan door de zoeker, ziet of je goed hebt scherpgesteld.
- Let erop dat je de beeldstabilisatie uitzet wanneer je vanaf een statief fotografeert. Moderne objectieven en camera’s maken gebruik van beeldstabilisatie om scherpere foto's te kunnen maken. Dit werkt namelijk heel goed om bewegingsonscherpte te voorkomen wanneer je uit de hand fotografeert. Fotografeer je echter vanaf een statief, dan moet je juist de beeldstabilisatie uitzetten om onscherpe foto’s te voorkomen.